top of page
  • Future Insight

Innovatiereis met Estland zet zich voort

Bijgewerkt op: 14 mrt.

Afgelopen zomer hebben we de aanbesteding voor detailed planning analysis & prototype development van het Estse ministerie van Klimaat gewonnen. Sindsdien hebben we hard gewerkt aan het analyseren van de Estse markt met betrekking tot het gebruik van het plannings informatiemodel.


Future Insight zal daarbij een prototype opleveren dat meerdere geautomatiseerde digitale vergunningen controles op BIM-modellen binnen een 3D-omgeving uitvoert, met inachtneming van de omgevingscontext.


Voorbeelden van de controles die we willen uitvoeren zijn onder andere:

✅ Zorgen dat het gebouw in overeenstemming is met het bestemmingsplan, bijvoorbeeld door te controleren dat er niet wordt gebouwd in een specifieke zone rondom een spoorlijn.

✅ Verifiëren van het maximale toegestane volume van een gebouw in een specifiek gebied.


Estland: Wereldwijde innovatieleider in geautomatiseerde vergunningen controles

Wereldwijd wordt er met bewondering gekeken naar Estland, dat voorop loopt in het innovatieve gebruik van BIM in de bouwsector. In samenwerking met het Estse ministerie van Klimaat heeft Future Insight eerder al belangrijke stappen gezet om het gebruik van BIM in het vergunningsproces te versnellen en te verbeteren door de ontwikkeling van een online vergunningsproces op basis van BIM-modellen.


Denk bijvoorbeeld aan een automatische controle of alle deuren breed genoeg zijn, of dat de vluchtroute niet te lang is. Deze dienst staat op het punt om landelijk uitgerold te worden, waarmee Estland wereldwijd wordt erkend als een voortrekker op het gebied van geautomatiseerde vergunningen controles.


Vorig jaar wonnen we de Building Smart Award voor deze volledig webgebaseerde service die is gebaseerd op open standaarden. En dit jaar werden we met onze op Clearly.BIM gebaseerde digitale vergunningen dienst beloond met de WDBE Award in de categorie 'Meest Belovende Digitale Oplossing'.


Onthulling van een innovatief prototype

Op 11 januari 2024 zullen we tijdens een live-evenement bij het ministerie van Klimaat in Estland de eerste resultaten presenteren. In het derde kwartaal van 2024 zullen we de eindresultaten inclusief het prototype opleveren.


Meer weten?

Wil je meer te weten komen over deze ontwikkelingen en ontdekken hoe geautomatiseerde vergunningen controles je aanzienlijk veel tijd kunnen besparen?

Neem contact op met Bas Hoorn.

Comentarios


bottom of page