top of page
  • Future Insight

Maak afspraken over de opbouw van een BIM-model

Bijgewerkt op: 26 jul. 2023

Hoe noem je die verdieping nou? Is het “verdieping 1”, “1” of “01 eerste verdieping”? Je begrijpt het al: in de communicatie tussen 2 (of meer) personen kan er verwarring ontstaan. Laat staan dat de computer het begrijpt. Om duidelijkheid te verschaffen, maken we afspraken. Zo ook over de opbouw van een BIM-model. Die afspraken leggen we vast in een ILS.


𝗜𝗟𝗦

ILS ofwel informatieleveringsspecificatie heeft als doel om eenduidige afspraken te maken over de modelinformatie binnen een project. Daarbij wordt van gebouwelementen bepaald welke eigenschappen er worden vastgelegd, onder welke noemer en welke eenheid daarvoor gebruikt wordt.


𝗛𝗲𝘁 𝘀𝘁𝗮𝗿𝘁𝗽𝘂𝗻𝘁

Een ILS is het startpunt waarin je bepaalt welke afspraken je maakt.

  • Hoe ga je bijvoorbeeld een ruimte noemen?

  • Haak je aan bij bestaande standaarden, zoals de NL/SfB, en waar leg je deze classificatie dan vast?

  • (Waar) leg je vast wat het Gebruiksoppervlakte (GO), NVO, BVO is?


De afspraken die je in de ILS maakt, zijn de basis voor een goed gefundeerd BIM model. Dat is van groot belang om er voor te zorgen dat iedereen op dezelfde manier naar de informatie kijkt. Weet je niet waar je afspraken over moet maken? De BIM Basis ILS geeft een goed startpunt over waar je mogelijk afspraken over kunt maken. Is je model goed opgebouwd, dan kun je er ook betrouwbaardere controles op uitvoeren.


Daarover vertellen we je later meer…

Comments


bottom of page