top of page
  • Future Insight

Clearly.Projects in Bouwteams

Bijgewerkt op: 24 apr. 2023

Bas Hoorn is CEO bij Future Insight. Hij schrijft blogs over onze software en onze drang om continue verbeteringen door te voeren, waardoor we onze klanten nog beter kunnen helpen en ondersteunen met het succesvol vormgeven van hun projecten.


Steeds meer organisaties kiezen ervoor om in bouwteams te werken aan projecten. Een mooie vorm om als opdrachtgever met opdrachtnemer samen te werken en te komen tot optimalisaties in kwaliteit en kosten. Een belangrijk aspect hierbij is de wens om als opdrachtgever gelijkwaardig samen te werken met opdrachtnemer, rekening houdend met ieders rollen, taken en verantwoordelijkheden.


Samenwerken op basis van gelijkwaardigheid, kan alleen als je beschikt over de juiste, actuele informatie die toegankelijk is voor iedereen in het team. Met Clearly is het mogelijk om alle relevante informatie in een project laagdrempelig te delen. Hierdoor hebben alle leden van het bouwteam de informatie altijd inzichtelijk en direct bij de hand.Bijzondere tijd


Nu in deze COVID-19 tijd merken we dat Clearly bij onze opdrachtgevers nog actiever wordt ingezet. Bijvoorbeeld tijdens raakvlak of ontwerpsessies waarin het team online samenkomt en gezamenlijk het project in Clearly voor zich heeft. Op die manier is het eenvoudig om de verschillende onderdelen van een project te doorlopen en te bespreken waar knelpunten of raakvlakken spelen. Verschillende soorten projectinformatie zoals flora&fauna of kabels&leidingen kunnen “aan” en “uit” worden gezet. Dit gecombineerd met het ontwerp geeft meteen inzicht op de impact van verschillende ontwerpkeuzes.


Data


Bouwteams en überhaupt infra projecten beschikken over heel erg veel data. Het inzetten en toepassen van deze data in het project blijft echter een uitdaging. Veel data zit verstopt in ingewikkelde systemen of platte PDF’s en is daardoor niet eenvoudig te ontsluiten. Terwijl het gebruik van deze data juist zorgt voor de slimme oplossingen in een ontwerpfase of de juiste fasering van de uitvoering.


Of het nu gaat over data van de ondergrond, zoals kabels&leidingen, riolering, opbouw van grondlagen of data van objecten bovengronds, het is er allemaal. Door data integraal te beschouwen en integraal te ontsluiten krijg je zeer krachtige informatie, waar je zuivere keuzes op kunt baseren. Door dit goed te doen, kunnen we betere ontwerpkeuzes maken en faalkosten tegengaan.


Een voorbeeld


Er moet een weg opgewaardeerd worden. De weg dient een stukje breder te worden evenals de bermen en er moet een vrijliggend fietspad komen. Door Clearly in te zetten, is het mogelijk om de impact hiervan direct te zien. In Clearly kan op de betreffende locatie de beschikbare (open) data ingelezen worden. Vervolgens kan het ontwerp (in welke fase dan ook) ingelezen worden. Je ziet dan direct wat de impact is van de ontwerpkeuze, zoals ruimtegebruik. Clearly laat direct zien welke percelen er ‘geraakt’ worden door het ontwerp en tevens zie je welke stakeholders hierbij horen. En het is ook mogelijk om een verticale doorsnede te maken, zodat je ook inzicht krijgt van de impact op de ondergrond.


Voorsprong


Door aan het begin van een project gebruik te maken van beschikbare data, neem je een voorsprong en voorkom je onnodige fouten die je later moet herstellen. Als je met de leden van het bouwteam in een vroeg stadium beschikt over de juiste data, die je integraal kunt beschouwen, kun je echt goed samenwerken aan je project. Clearly is eenvoudig in gebruik en door elk projectlid te gebruiken. Je hoeft geen specialistische kennis te hebben om inzicht te krijgen in de stand van zaken. Door Clearly vanaf het begin in te zetten en direct optimaal gebruik te maken van informatie, start je op de goede manier. Vervolgens kun je hierop doorbouwen met je team en samen goed onderbouwde keuzes maken.


Aan de slag


Ga je starten met een project, of ben je bezig met een tender: neem contact op! We laten graag zien hoe Clearly hierbij kan ondersteunen.


Meer weten?

Wil je meer weten? Bas vertelt je er graag meer over.

Comments


bottom of page