top of page
  • Rick Klooster

“Hoe bouw je een interactief 3D ecosysteem op basis van open standaarden?”

Blogartikel: Door Rick Klooster


Zoals ik in mijn eerdere blogs al wel heb aangegeven zitten we middenin de transitie van 2D naar 3D werken. Waar je tien jaar geleden nog prima met een 2d kaartje of ontwerp aan kon komen kun je dat nu eigenlijk niet meer maken. Logisch ook want een 3D weergave sluit natuurlijk veel beter aan bij de belevingswereld en verwachting van een niet technisch publiek. Er is steeds meer open 3D data en er zijn steeds meer hele coole 3D toepassingen die ondersteunen bij beleids- en besluitvorming en zo het leven veel makkelijker kunnen maken.


Maar hoe zorg je er nou voor dat die toepassingen naar de toekomst toe nou een beetje aansluiten en samenwerken zodat er ook een duurzame oplossing ontstaat? Ons antwoord, een ecosysteem gebaseerd op open standaarden en API’s! Vanuit Future Insight helpen wij bij het opzetten van een solide 3D basisbestand dat actueel en nauwkeurig is op basis van de internationale open CityGML en 3D Tiles standaarden.


Via www.Nederlandin3D.nl werken we samen met partijen die dit principe onderschrijven en zo creëren we gezamenlijk dit open ecosysteem.


Want alleen samen, kunnen we het grotere plaatje zien.


Zo’n 3D ecosysteem is de fundering voor betere oplossingen en de versnelling van processen. Er zijn minder kostbare rapporten nodig en we kunnen op een duurzame manier samenwerken in een continu ontwikkelende wereld. Een omgeving waarin organisaties de mogelijkheid krijgen om met meer zekerheid naar de toekomst te kijken en om data en de toepassingen van data voor altijd te verbeteren.Het aantal mogelijke 3D toepassingen hierbij is natuurlijk eindeloos en zal steeds verder groeien. We zijn erg blij dat nu ook Tygron hun GeoDesign platform aan laat sluiten op de CityGML standaard. In dit platform kun je interactief ontwikkelingen in je gemeente in 3D in tekenen en direct doorrekenen.


Dit ligt natuurlijk ook volledig in lijn met de omgevingswet en is voor thema’s als energie, verkeer, woningbouw en klimaat al snel van onmisbare waarde.


Door gezamenlijke in interactieve workshops in 3D aan ontwikkelingen te werken en hierbij direct feedback te krijgen kunnen meer stakeholders beter bij het proces betrokken worden. Hierdoor zal er meer draagvlak ontstaan en worden er betere plannen gemaakt.Dit proces kon al jaren op basis van gegenereerde open data maar hiervoor kunt u nu dus ook uw eigen actuele en nauwkeurige 3D CityGML basisbestand gebruiken. Bovendien is het door het gebruik van open standaarden ook weer heel eenvoudig om de eventuele voorkeur scenario’s uit de workshops weer in te lezen in Nederland in 3D en zo online laagdrempelig met een breed publiek te communiceren.


Weer een mooi voorbeeld van hoe het gebruik van open standaarden en samenwerking in de keten innovatie écht verder kunnen brengen zonder dat u gevangen raakt in een vendor lock-in.


Future Insight en Tygron hebben elkaar vanuit deze principes gevonden en eenieder die ook voldoet aan deze principes is van harte welkom.Op 3 juni organiseren wij om 10:30 uur gezamenlijk het webinar “Je 3D data gebruiken voor integrale besluitvorming”


In dit Webinar gaan we dieper in op 3D ecosystemen op basis van open standaarden en de mogelijkheden en het potentieel van interactief samenwerken.

Comments


bottom of page