top of page
  • Future Insight

Waar blijft de digitale transformatie van de bouw?

Waarom blijft de digitale transformatie van de bouwsector uit? Dit werd vaak beloofd met de komst van BIM (in alle verschillende interpretaties van dit prachtige acroniem). Hoewel BIM al heel lang bestaat en een essentieel hulpmiddel is geworden voor veel professionals in de bouwsector, zien we nog steeds dat het grootste deel van de sector worstelt om echt digitaal te denken.


Architecten en ingenieurs gebruiken dagelijks digitale hulpmiddelen om prachtige digitale modellen van de gebouwde omgeving te maken. Soms worden deze modellen ook gebruikt door aannemers om het bouwproces te plannen en te controleren. De ontwerp- en bouwfase is echter maar een klein onderdeel van de hele levenscyclus van een gebouw, waar nog veel meer belanghebbenden bij betrokken zijn. De meeste van hen halen zelden enige waarde uit deze digitale rijke modellen.


Uitdagingen

Wat is dan het probleem? Volgens mij zijn er 3 belangrijke redenen waarom de bouwsector nog niet is gestart met de digitale transformatie. 


  1. Projectgericht

  2. Gefragmenteerd

  3. Complex




1. Projectgericht: Bouwprojecten worden gezien als één unieke uitdaging

De meeste bouwprojecten zijn net prototypes omdat ze altijd worden behandeld als unieke objecten. Alle aandacht gaat naar het ontwikkelen van de "best geoptimaliseerde oplossing" voor een specifieke locatie en een specifiek doel. Met andere woorden, het maximaliseren van de waarde voor het specifieke project in kwestie. Meestal zijn de specifieke oplossingen die voor één project worden ontwikkeld niet direct overdraagbaar of schaalbaar naar andere projecten omdat dit niet in het belang van het project is. Daarom wordt er minder nagedacht over algemene procesverbetering en informatiemanagement.


2. Gefragmenteerd: Focus op het eigen vakgebied

De hele industrie bestaat uit zo veel verschillende spelers over de hele levenscyclus van de bouw en de meeste van hen zijn zeer kleine bedrijven. Je hebt architecten, ingenieurs, aannemers, onderaannemers, materiaalfabrikanten, ontwikkelaars, klanten, facility managers enz. Elk van deze disciplines heeft een reeks gespecialiseerde subdisciplines. Ze werken met elkaar samen, maar dankzij het projectgerichte karakter van de sector wordt voor elk project een andere groep samengesteld en moeten ze opnieuw leren samenwerken.


3. Complex: Het is veel moeilijker dan het lijkt Mensen gaan er vaak van uit dat de bouw heel eenvoudig is, veel eenvoudiger dan het bouwen van bijvoorbeeld een iPhone. Maar als je rekening houdt met de talloze materiaalopties (je hoeft maar een willekeurige bouwmarkt binnen te lopen om het met eigen ogen te zien), dit combineert met de inherente fragmentatie van de sector en de projectgerichte aanpak, dan wordt het duidelijk dat het automatiseren en digitaliseren van de hele toeleveringsketen veel moeilijker is dan het lijkt.



(Maar wacht,) er is hoop!

Gelukkig zijn er oplossingen voor bovenstaande problemen die we zelfs kunnen gebruiken om de digitale transformatie van de bouw te versnellen. Als we naar het probleem kijken, valt één ding op: Er is meestal één stakeholder die altijd betrokken is bij elk bouwproject - de overheid! Zij zijn centraal en lokaal de verbindende partij. Informatie over een project stroomt op de een of andere manier altijd door overheidssystemen. Veel landen en gemeenten hebben al een manier geïmplementeerd om bouwvergunningen digitaal te verwerken, maar meestal met behulp van PDF's en 2D-tekeningen. Hiermee zijn we nog maar halverwege omdat dit slechts een digitale versie is van een vrij handmatig proces.


Gebruik van OpenBim en automatisering van het bouwvergunningsproces om de algehele kwaliteit te verbeteren

Het ware potentieel voor digitale transformatie ligt in twee belangrijke factoren: het gebruik van openBIM om correct gestructureerde gegevens uit te wisselen en het automatiseren van het vergunningsproces voor gebouwen. Deze aanpak maakt het proces sneller en transparanter en verbetert de algehele kwaliteit van ontwerpen. Estland is het eerste land ter wereld dat een op BIM gebaseerd vergunningensysteem op nationale schaal heeft geïmplementeerd, Finland heeft de aanpak getest in het Rava3PRO-project met verschillende vooruitstrevende gemeenten en Genève heeft ook de eerste moedige stappen gezet in de implementatie van een op BIM gebaseerd proces.


Het belang van gemeenten

De sleutel ligt niet alleen in de gezamenlijke softwareoplossingen, maar ook in het feit dat gemeenten het belang inzien van gestructureerde gegevens en hun rol in het mogelijk maken van de uitwisseling van gegevens over de gebouwde omgeving tussen alle belanghebbenden in de levenscyclus van gebouwen. Gemeenten zijn degenen die niet alleen hun eigen processen kunnen verbeteren, maar ook de hele branche vooruit kunnen helpen.


Het ijs beweegt


Waar je ook kijkt in Europa, overal zie je dat digitale bouwvergunningen en op BIM gebaseerde automatisering een hot item aan het worden zijn. Het Europese Netwerk voor Digitale Bouwvergunningen (EUnet4DBP) brengt tientallen publieke, commerciële en academische partijen samen die het bouwvergunningsproces wereldwijd willen verbeteren. 


De Europese Commissie heeft verschillende initiatieven gestart, zoals het Transition Pathyway for constructions, Digital Building Logbooks en de "Support of the digitalisation of the built environment, public procurement and SMEs in construction". De EC heeft ook verschillende lopende onderzoeksprojecten gefinancierd, zoals ACCORD, CHEK en DigiChecks, die zich richten op de toepassing van digitale bouwvergunningen.  


Daarnaast ondersteunen de buildingSMART Community en de EU BIM Task Group publieke opdrachtgevers en beleidsmakers bij het automatiseren en standaardiseren van de uitwisseling van gegevens over de gebouwde omgeving.


Hoe halen we de achterstand in?


Met al deze initiatieven kan het verwarrend zijn om te begrijpen waar je moet beginnen met je reis naar een efficiëntere en digitale toekomst. De beste manier om bij te blijven is door een ticket te kopen voor de Digital Building Permit Conference in Barcelona op 18 en 19 april. Het evenement wordt georganiseerd door EUnet4DBP in samenwerking met vele andere organisaties. Wij zullen er samen met alle vernieuwers en pioniers op het gebied van digitale bouwvergunningen zijn. Op het programma staan zowel baanbrekend onderzoek als praktische voorbeelden van de eerste proefprojecten en software-implementaties.


Neem deel aan de discussie en mis de kans niet om een van de voorlopers te zijn in de digitale transformatie van de bouw.


 

Dit artikel is geschreven door Jaan Saar, Chief Evangelist van Clearly.BIM bij Future Insight. jaan heeft meer dan 20 jaar ervaring in de bouwsector. Hij heeft zowel commerciële als publieke organisaties geholpen bij het implementeren van digitale tools om processen efficiënter en mensgerichter te maken. Hij is een groot voorstander van openBIM en internationale open standaarden omdat deze een betere samenwerking mogelijk maken tussen alle belanghebbenden in de levenscyclus van een gebouw.

 

Voor meer informatie over dit artikel neem je contact op met Jaan Saar:

bottom of page