top of page
  • Future Insight

De cruciale rol van het Open Urban Platform in het datalandschap


Achter de schermen werken we hard aan de ontwikkeling van Clearly.Hub, ons Open Urban Platform. Van databron tot toepassing: wat is de plek van het OUP in het datalandschap waarin het zich begeeft? En hoe garanderen wij daarbij de schaalbaarheid?


We geven je antwoord op deze vragen en nemen je mee in de wereld van het Open Urban Platform, waarin we de cruciale rol belichten die het speelt in het moderne datalandschap.


Deze week nemen we je mee in het datalandschap. En volgende week lees je hier alles over hoe wij ervoor zorgen dat de schaalbaarheid van het OUP wordt gegarandeerd.


Het Open Urban Platform: verbinder van databronnen

Een Open Urban Platform, het maakt slechts deel uit van het datalandschap waarbij data vanuit verschillende databronnen stroomt. Maar het is een cruciaal onderdeel wanneer we al deze verschillende bronnen bij elkaar willen brengen, willen ontsluiten en er gebruik van willen maken in toepassingen.


Een Open Urban Platform is meer dan alleen een onderdeel van het datalandschap waar data uit verschillende bronnen stroomt. Het vormt een cruciaal knooppunt.


Maar hoe ziet dit eruit? Vanaf de inwinning van data tot de uiteindelijke toepassing nemen we je mee door de 4 lagen van het datalandschap.


1: Inwinning: De bron

2: Verwerking: Dataservices

3: Integratie en ontsluiting: Het Open Urban Platform

4: Toepassing: De eindgebruikerstoepassing



Laten we bij het begin, onderaan, beginnen:


1 Inwinning

Dit gaat om ruwe bestanden die in het “werk”veld worden ingewonnen. Dit zijn bijvoorbeeld .CSV-, .DXF-, .DWG-, .PDF-, .GEF-, .PSL- of .LSD-bestanden. Deze zijn niet direct op het OUP aangesloten, maar worden via een dataservice verbonden.


2 Verwerking

De verwerking van de ruwe bestanden gaat via dataservices van derden. Zo kun je sensordata, 2D data, BIM data en 3D data op het OUP aansluiten.

Het OUP maakt voor het uitwisselen van gegevens gebruik van open standaarden, zoals 3D Tiles, WMS of SensorThings. Dit betekent echter niet dat de data ook per se openbaar moet zijn. Zelfs data die alleen binnen een bepaalde organisatie beschikbaar is, kan worden gebruikt binnen het OUP. De eigenaar van de data heeft de vrijheid om te beslissen of de data als open, afgeschermd of betaald wordt aangeboden.


3 Integratie en Ontsluiting

In het Open Urban Platform zelf vindt de integratie en ontsluiting van de data plaats. In het platform kunnen talloze databronnen gecombineerd en gevisualiseerd worden, en is het mogelijk om deze databronnen eenvoudig te delen. Dat kan zowel binnen een organisatie, maar ook met andere organisaties of met specifieke personen of applicaties. Het OUP fungeert daardoor als de kern binnen het datalandschap en zorgt voor een veilige uitwisseling van informatie. Het integreert diverse data- en app-bronnen via open standaarden en API's. Het is een veilige omgeving waar informatie en gegevens met respect voor privacy en moraliteit worden uitgewisseld. Dit stelt je in staat om gemakkelijk informatie te delen en samen te werken in een eerlijke en betrouwbare digitale omgeving.


4 Toepassing

De in het ecosysteem samengebrachte data kan via een API-koppeling worden gebruikt in een aangesloten toepassing. Denk aan diverse externe applicaties, waarbij je de gecombineerde data in kunt zetten voor bijvoorbeeld participatie- en vergunningsvraagstukken die je met een enkele bron nooit had kunnen oplossen.


Meer weten?

Wil je meer weten over het datalandschap van het Open Urban Platform of wil je weten of het OUP jou kan helpen? Neem contact op met Bas Hoorn.



Comments


bottom of page